Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Fonlar 5 ayı kayıpsız atlattı

Küresel krizin damga vurduğu son 5 ayda 254 bin yatırımcı fon pazarına girdi. Yılbaşından bu yana toplam 295 fondan sadece biri yatırımcısına kaybettirirken, en fazla getiriyi A tipi fonlar sağladı.

Küresel kriz Türkiye fon pazarını hem yatırımcı, hem de getiri anlamında es geçti. Türkiye'de 295 fonda, yılbaşında 3 milyon 197 bin olan yatırımcı sayısı 5 ayda 205 bin 177 kişi artarak 3 milyon 402 bine çıktı. Bu 295 fondan biri dışında yatırımcısına kaybettiren ise olmadı. Ağırlıklı olarak hisse senedinden oluşan 120 A tipi fon yılın ilk 5 ayını kayıpsız geçirdi. Ağırlığı Hazine bonosundan oluşan 175 adet olan B tipi fondan ise sadece 1 tanesi değer kaybetti.

A Tipi yüz güldürdü

Eylül ayında başlayan krizle derin darbe alan yatırım araçları, yavaş yavaş zararlarını kapatmaya başladı. Bu yılın başında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) orta vadede yükseleceğini gören yatırımcıya A tipi fonlar ilk 5 ayda yüzde 45'e varan oranlarda getiri sağladı. Kısa vadede piyasalarda dalgalanma devam ettiği için, daha likit değerlere yatırım yapan B tipi fonlardaki yükseliş ise sınırlı kaldı.

B tipi fonlarda yılbaşından bu yana sadece 1 tanesi kaybettirirken, 171 tanesi yüzde 18'e varan oranlarda kazandırdı. En çok kazandıran Strateji Menkul A Tipi Değişken fonunun yılbaşından bu yana getirisi yüzde 50 oldu.

Ancak aynı fonun bir yıllım süreçte ise kaybı yüzde 17 oldu. B tipi fonlarda ise en çok Denizbank B tipi değişken fon kazandırdı. Denizbank B tipi değişken fonun ilk 5 aylık getirisi yüzde 18 oldu. Yılbaşından bu yana sadece Global Menkul B tipi Değişken Fon yatırımcısına yüzde 0,35 oranında kaybettirdi.

Yatırımcının likit olmadığı için çok tercih etmediği A tipi fonlardan 84'ü ise son 1 yılda yatırımcısına kaybettirdi ama ilk 5 ayda hepsi yatırımcısına kazandırdı. Son bir yılda ise 5 adet B tipi fon yatırımcısına kaybettirirken, diğerleri kazandırdı. Ancak B tipi fonlarda yatırımcıların kazancı ilk 6 ayda neredeyse yarı yarıya azaldı.

Yatırımcı sayısı % 6,5 arttı

Yılın ilk beş ayında fon piyasasına giren yatırımcılarda da hareketlilik yaşandı. Getirilerin pozitife dönmesi ile fon pazarındaki yatırımcı sayısı arttı. Bu yılın başında toplam 3 milyon 197 bin olan yatırımcı sayısı 5 ay içinde 205 bin 177 artarak 3 milyon 402 bin kişiye ulaştı. Fon piyasasındaki yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana yüzde 6,5, son bir ay içinde yüzde 3,6, son bir haftada ise yüzde 0,2 artış gösterdi.

Yılbaşından bu yana yatırımcı sayısı en fazla artan yüzde 82 ile Oyak Yatırım oldu. Turkish Yatırım'daki yatırımcı sayısı yüzde 50, Bankpozitif'in yüzde 38, Garanti Yatırım ve HSBC Yatırım'ın yüzde 33, Eurobank Tekfen'in yüzde 32, Ziraat Yatırım'ın ise yüzde 30 arttı. En fazla yatırımcı kaybedenler arasında ilk sırada ise faaliyetleri askıya alınan Raymond James atlandığında ilk sırada yüzde 32,5 ile Ergo İsviçre Hayat Sigorta ve onun ardından da yüzde 27 ile Meksa Yatırım yer aldı.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa