Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

12 Ağustos 2009 Çarşamba

Borsada hisseler pahalandı

Kriz aylarında 5.65'e kadar gerileyen İMKB fiyat kazanç oranı,ağustos ayı itibariyle 14.01'e kadar yükseldi.

Böylece yılbaşından bu yana yüzde 65 değer kazanan borsada, hisselerin pahalı mı ucuz mu olduğunu gösteren fiyat kazanç oranı da katlanmış oldu.


Hisse senedi piyasasında fiyatların ne kadar ucuzladığını gösteren fiyat/kazanç oranı yükselişe geçti. En düşük seviyelerine inerek Ekim 2008'de 5.7'ye kadar gerileyen fiyat kazanç oranı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) ağustos ayı itibariyle 14.01'e kadar yükseldi.

En son 2006 yılında bu seviyeleri yakalayan borsanın, şubat ayında fiyat kazanç oranı 5.65'e düştükten sonra mart ayında 7.47'ye, nisan'da 10.14'e, haziranda, 12.38'e, ağustosta da 14.01'e kadar çıktı. Böylece, İMKB bu fiyat kazanç oranı seviyesi ile 2006 yılı seviyesine yaklaşmış oldu.

Bir şirketin hisse senedi fiyatının, hisse başına kârının kaç katı olduğunu gösteren fiyat/kazanç oranının düşük olması şirketin hisse fiyatının düşük kaldığı şeklinde yorumlanıyor. Ancak şu anki fiyat kazanç oranlarının işi olduğundan daha iyi gösterdiğini kaydeden uzmanlar, Şu anki datalardaki kazançlar gerçekleşmiş kazançlar. Halbuki ileriye dönük kazançlar aslında daha düşük.

Fiyatı önümüzdeki 12 ayın kâr beklentisine bölmek lazım. Geçmiş 12 ayın değil diyor. Gelecek 12 ayın kâr beklentisine göre ise İMKB'nin tahmini 2009 ve 2010 yılları fiyat kazanç oranlarının ise sırasıyla 11.8 ve 10.8 olması bekleniyor.

Gidilecek yol var

Ekim 2008'de gelişen piyasalarda 7.5, gelişmiş piyasalarda ise 9 ile 10 arasında olan fiyat kazanç oranları ise 2009 yılında Almanya DAX'ta 14.2, Belçika Bel 20 borsasında 16.8, Fransa CAC'da 12.5, Japonya TOPIX'de 58.1, Rusya borsasının ise 10.1 olarak tahmin ediliyor. Borsalarda ileriye dönük kazançlar hakkında bilgi veren tahmini fiyat kazanç oranları arasında Türkiye 11.8 seviyesi ile hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerden ayrışıyor. Bu da borsalarda kazanç yönünde hâlâ gidilecek yolun olduğu anlamına geliyor.

Borsalar pahalı olmaya başladı

Fiyat kazanç oranlarının ihtiyatlı yorumlanması gerektiğine dikkat çeken Eczacıbaşı Yatırım Başekonomisti Erkin Şahinöz, geleceğe dönük kârların göz önünde bulundurulduğunda borsaların ucuz kategorisinden çıkıp pahalı kategorisine girdiklerini söyledi. Ancak henüz tam olarak pahalı olmadıklarını, borsaların bu eşiği yeni aştıklarını kaydeden Şahinöz, Piyasa oyuncuları sadece fiyat kazanç oranına bakarak pozisyon almıyorlar. Sonuç olarak pozitif bir algılama var, ve bir balon oluşuyor. İnsanlar rasyonel davranmadığı için, pahalı kategorisine girdik diye, geri dönüp satmalarını beklememek lazım. Bu yüzden de Dow'un bu hafta 9.700 puana kadar önünün açık olduğunu tahmin ediyorum diye konuştu. Türkiye'nin de bu harekete katılacağının altını çizen Şahinöz, İMKB'nin bu hafta 1.500 puan yükselme potansiyeli var. Ancak bizim piyasada dinamiklerde bir değişiklik oldu. Endeks artık bankacılık değil sanayi kağıtları sürükleniyor. Ancak çok da fazla sürüklenemiyor dedi.

Gelecek kazançlar belirleyici

Herkesin baktığı fiyat kazanç oranının gerçekleşmiş kazançlardan elde edildiğini ifade eden Şahinöz, Bu hesaplama yapılırken, payda fiyat paydada kazanç var. Halbuki ileriye dönük kazançlar aslında daha düşük. Herkesin baktığı kazanç oranları işi olduğundan iyi gösteriyor. Fiyat kazanç oranlarında doğru olan yaklaşım önümüzdeki 12 ayın kâr beklentisine bölünerek hesaplanması diye konuştu.

Etiketler: , , , , , ,

1 Yorum:

  • bence otokar ucuz bir hisse çıkıştan nasibini alamamış,nuh çimento.parsan.klimasan gibi kişisel yorumumdur al sat tavsiyesi değildir,

    Anonymous Adsız adlı yazara göre, saat: 18 Ağustos 2009 12:56  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa