Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Türkiye ekonomisi baskı altında

İngiltere Merkezli Araştırma ve Danışmanlık Kurumu Oxford Business Group, Türkiye ekonomisinin, küresel kriz nedeniyle baskı altında olduğunu ancak gelecek yıl toparlanmaya başlayabileceğini bildirdi.


Oxford Business Group raporundan derlediği bilgiye göre, Türkiye ekonomisi, küresel durgunluğun etkileriyle mücadele ettiği için gerek iç, gerekse dış talebin düşmesi nedeniyle Milli Gelir küçülüyor.

Türkiye ekonomisinin, bu yıl yüzde 5-5,5 düzeylerinde küçülebileceğinin belirtildiği raporda, ekonomideki küçülmeye rağmen, mali sektörünün çok olumsuz etkilenmeyeceği kaydedildi.

Türkiye ekonomisinin durgunluk ile tanıştığının vurgulandığı raporda, dış talebin düştüğü bir ortamda, iç talebi canlandırıcı önlemlerin önem kazandığı, ancak gerek IMF'nin, gerekse mali disiplin ilkelerinin Hükümete önemli bir manevra alanı bırakmadığı ifade edildi.

2010'da yeniden büyüme

Oxford Business Group raporunda, bu yıl daralacak olan Türkiye ekonomisinin, gerek faiz oranlarındaki indirim, gerekse iç talebi canlandırıcı ve özel sektörün yükünü hafifletici teşvik paketleri sonucunda gelecek yıl yüzde 2,6 oranında bir büyüme oranı yakalayabileceği vurgulandı.

Piyasaların, Türkiye'nin, IMF ile bir anlaşma yapması beklentisi içinde olduğunun belirtildiği raporda, böyle bir anlaşmanın, Türkiye'ye hem güvenli bir mali kaynak sağlayacağı, gerekse güvenilir bir dış denetim sağlayacağı ifade edildi.

Hükümetin, IMF'nin ekonomiyi daraltıcı istikrar önlemlerine karşı çıktığının vurgulandığı raporda, her iki taraf için de orta bir yol bulunabileceği bildirildi.

Raporda, piyasaların, Türkiye'nin IMF ile bir stand-by anlaşması çerçevesinde 45 milyar dolar sağlayabileceği görüşünde olduğu da kaydedildi. Türkiye'nin işsizlik ve sanayi üretimi eksikliği ile mücadele ettiğinin ifade edildiği raporda, Türk ekonomisinin itici gücü olan otomotiv sektörünün de, dış talebin düşmesi neticesinde en olumsuz etkilenen sektör olduğu vurgulandı.

Avrupa toparlanınca...

Raporda, Türk ihracatının yüzde 50'sinden fazlasının Avrupa ülkelerine gittiği belirtilerek, Avrupa ekonomisinin toparlandığı, bu durumun da Türkiye'nin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olacağı kaydedildi.

Avrupa dışında, turizm sektörünün de Türkiye ekonomisi için önemli bir itici güç olduğunun vurgulandığı raporda, turizmde, bu yıl önemli bir gelir beklentisinin bulunduğu, turizmin, Türkiye'nin durgunluğu aşmasına katkıda bulunabileceği ifade edildi.

Türkiye'nin, küresel durgunluk döneminde, turizm gibi diğer alternatif gelir ve likidite kaynaklarına yönelmesinin önemli olduğuna da dikkati çekildi...

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa