Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

31 Ağustos 2009 Pazartesi

Faiz indirimi devam ediyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), iktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edileceğini açıkladı.

Merkez Bankası, Kasım 2008'den bu yana yapılan 900 biz puanlık faiz indiriminin etkilerinin ise yılsonundan itibaren görülmeye başlanacağını bildirdi.

REFERANS GAZETESİ

Merkez Bankası, PPK toplantı özetini açıkladı. Gelecek dönemde enflasyonda, baz etkisi nedeniyle yaşanabilecek sınırlı artışlara rağmen ana düşük seviyelerin süreceği öngörüsünde bulunan PPK, ekonomide belirgin bir toparlanma görülene kadar kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edileceği değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeyini koruyacağını ancak, yılın son aylarından 2010'un ortalarına kadar baz etkisi nedeniyle enflasyonda sınırlı artışlar gözlenebileceğini ifade eden PPK, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü açıkladı.

PPK açıklamasında, Bu çerçevede Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyit etmiş, iktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edilmesinin gerekeceği derlendirmesinde bulunmuştur denildi.

Orta vadeli program şart

Gelecek dönemde işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış oranının baz etkisi nedeniyle yükselişin, diğer yandan işlenmemiş gıdada aşağı yönlü kısmi bir düzeltmenin görülebileceği belirtilen açıklamada, Enflasyonun ana eğiliminin orta vadeli hedeflerle uyumlu ve düşük seviyelerde seyretmeye devam ettiği değerlendirmesinde bulunuldu denildi.

Sadece yıllık büyüme oranları dikkate alınarak haziran ayı sanayi üretiminde hızlı bir toparlanma gözlendiği şeklindeki değerlendirmelerin sağlıklı olmayacağını vurulayan PPK, Nitekim, mevsimsellikten arındırılmış veriler sanayi üretiminde bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişime işaret etmemektedir değerlendirmesinde bulundu.

Tüketim talebindeki toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin arttığı değerlendirmesinde de bulunan PPK, dış talebin zayıf seyrini sürdürdüğüne dikkat çekti. Küresel büyüme görünümüne ilişkin iyileşme işaretlerinin yeterince güçlü olmadığı ve dış talepte yakın dönemde hızlı bir toparlanma gerçekleşmeyeceği öngörüsünü yineleyen PPK, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına işaret ettiğini vurguladı.

Finansal koşullardaki ek sıkılığın bir ölçüde azalmakla birlikte henüz tam olarak ortadan kalkmadığı değerlendirmesinde bulunan PPK, Kasım 2008'den bu yana gerçekleştirilen 900 baz puanlık faiz indiriminin kredi piyasası üzerindeki etkilerinin yılın son çeyreğine doğru hissedilmeye başlayacağını açıkladı. Enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı öngörüsünde bulunan PPK, borç dinamiklerinin sürdürülebilirliğini ve bütçe disiplinini gözeten orta vadeli somut bir mali programa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa