Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

13 Ekim 2009 Salı

Parası bankada olanlar zararda

Bankaların mudilere ödediği aylık faiz, bu yılın ilk yedi ayında ortalama 1.5 milyar lira azaldı.

Mevduat faizlerindeki hızlı düşüşle birlikte, bankaların mudilere ödediği aylık faiz, bu yılın ilk yedi ayında ortalama 1.5 milyar lira azaldı. 2008'in aralık ayında 4.7 milyar lira olan aylık mevduat faizi geliri, bu yıl temmuzda 3 milyar liraya düştü.

Dünya ekonomisini yerle bir eden küresel krizden payını fazlasıyla alan Türkiye'de, Merkez Bankası'nın ekonomiyi candırma adına attığı adımlar, faiz oranlarını tarihinin en düşük seviyelerine düşürdü. Merkez Bankası, geçen yılın kasım ayında başladığı ve 11 aydır kesintisiz olarak sürdüğü faiz indirimleriyle gecelik borçlanma faizini 9.5 puan düşürerek yüzde 16,75'ten 7,25'e çekti.

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, bono piyasasında da bileşik faizleri yüzde 9'un altına çekerken, bankaların mevduat faizleri de tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Bankaların Türk Lirası mevduata ödediği yıllık faiz yüzde 9'un altına inerken, bu durum mevduat sahiplerinin gelirlerini önemli ölçüde aşağı çekti. Bankaların mevduat faizlerindeki indirimlerinin etkisiyle, mudilerin aylık faiz gelirlerinde bu yıl ortalama 1.5 milyar liralık düşüş yaşandı.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa