Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

12 Kasım 2009 Perşembe

Akenerji'den gelir açıklaması

Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. yılın 9 aylık döneminde 377 milyon lira net satış geliri elde etti.

Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şirketin 1 Ocak-30 Eylül 2009 faaliyet dönemi konsolide faaliyet sonuçlarına yer verildi.

Açıklamada, Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karının (FAVÖK) 53 milyon lira olarak gerçekleştiği, dokuz aylık sonuçlarda ulaşılan yüzde 14'lük FAVÖK marjının beklentilerin üzerinde olduğu kaydedildi.

Şirketin net karının ise 2008 yılı dokuz ayına göre yüzde 54 azalarak 31 milyon lira olduğu dile getirilen açıklamada, Şirketin 2009 yılı dokuz ayındaki net satış gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşüşle 377 milyon lira düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi.

Açıklamada, bu gerilemede, son 3 aylık dönemde özellikle sanayideki gevşek görünümün devam etmesine paralel olarak elektrik talebinin daralması ve doğal gaz fiyatlarındaki indirimin serbest piyasadaki (DUY Piyasası) elektrik fiyatına yansıtılmasının etkili olduğu bildirildi.

Akenerji'nin sanayinin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede elektrik dağıtım faaliyeti gösteren SEDAŞ'ı 2009 yılının ilk çeyreğinde devraldığı anımsatılan açıklamada, Şirketin özsermaye yöntemi ile finansal tablolarına konsolide edilen SEDAŞ'ın finansal tablolara 16 milyon lira olumlu katkısı olduğu belirtildi.

Yatay büyüme stratejisini, üretimde kaynak çeşitliliği ile birlikte yenilenebilir ve yerli kaynak üretimi üzerine kuran Akenerji'nin, hidroelektriğin yanı sıra rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımlarına yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiği ve Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 15 MV kurulu gücündeki rüzgar santrali projesini kurulum ve test çalışmalarının tamamlanmasından sonra eylül ayında ulusal şebekeye enerji verir hale getirdiği dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Piyasalardaki finansal sıkışıklığa rağmen, devreye giren bu ilk yenilenebilir enerji kaynağına dayalı projemiz için yine yılın üçüncü çeyreğinde HSBC Bank PLC'den yatırım kredisi kullandık ve bununla birlikte yenilenebilir kaynağa dayalı mevcut bütün lisanslı projelerimizin finansmanını tamamlamış olduk. Yakın zamanda devreye aldığımız rüzgar santralimiz ve önümüzdeki sene devreye girecek olan diğer yenilenebilir enerji kaynağına dayalı projelerimiz ile doğal gaz fiyatlarına olan bağımlığımızı azaltmayı hedeflemekteyiz. Bunun da Şirketimizin net karına olumlu etki sağlayacağını düşünüyoruz.”

Genel ekonomik ortamdaki belirsizliklerin ve durgunluğun 2009 yılının son çeyreğinde de devam edeceğinin öngörüldüğüne dikkatin çekildiği açıklamada, buna karşılık projelerin finansmanı açısından finansman maliyetlerindeki düşüşün memnuniyet verici olduğu vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

“2009 yılının dokuz ayında ülkemizdeki elektrik talebi ortalama yüzde 5 azaldı. Sanayi üretiminde kapasite kullanımı, 2008 yılına göre hala zayıf seyretmekle beraber, Hükümetin mart ayı itibariyle açıkladığı teşvik paketleri ve global piyasada kendini göstermeye başlayan olumlu algı, elektrik talebi açısından özellikle haziran ve temmuz aylarında olumlu sinyaller verdi. Fakat yılın son çeyreğinde bayram tatilleri sebebiyle özellikle sanayi kesimi tüketiminde bir canlanma trendi beklemenin çok anlamlı olmayacağı kanaatindeyiz.”

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa