Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

9 Aralık 2009 Çarşamba

Dolar, 1.40'a inebilir

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ve TEB Genel Müdürü Varol Civil, CNBC-e’de 2010 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı

Ersin Özince

Krizde hangi aşamadayız?

Krİzde ikili dip beklentisi artık yok. Yerel olarak ülkeler özelinde çok farklı dalgalanmalar görebiliriz. Henüz devletlerin elini çekebileceği bir ortam yok. Ciddi bir konsolidasyon yaşanmaya devam edecek. Sıkıntılar uzun zaman sürecek.

Borçlanma durumu nasıl?

BankacIlIk sektörünün uzun vadeli borçlanma imkanlarında bir açılma yok.

Mevduat ve kredi faizi ne olacak?

Ücretli bir tasarruf sahibi olarak ben tasarruflarımın bir bölümünü TL’de tutmaya özen gösteriyorum. Reel faiz zayıfladı ama yine de çok fazla alternatif yok. Tasarrufçunun vadeli mevduata rağbet etmekten başka yapacağı bir şey yok.

2010’da kur ne olacak?

IMF anlaşması yapılırsa dolar 1.40’lara gerileyebilir. Faizin de dövizin de gerilemesinin üretim açısından doğru olduğunu düşünüyorum. Ümit ederim faizler daha fazla düşmez. TC kağıtlarına yatırım yapan herkes kazançlı çıkmıştır. Vatandaş ayağını yorganına göre uzatmalı.

Kredi alma zamanı mı?

Ödeyecek gücü olan, ihtiyacı için tüketecek olan hiç düşünmeden bankasını da doğru seçip alabilir.

Ergun Özen

Krizde hangi aşamadayız?

ABD’den ve Euro Bölgesi’nden gelen işsizlikle ilgili datalar ikinci dip yaşanmayacağını teyit ediyor. Belirgin bir iyileşme var ama istikrar henüz yok. G20 krizi yönetmekte fena bir iş yapmadı. Finansal istikrar hâlâ birinci sorunsa para piyasada kalmaya devam edecek. Krizin ardından bir ayrışma yaşanabilir.

Borçlanma durumu nasıl?

Sendİkasyon piyasası düzeldi. Ama sermaye piyasalarından borçlanabilecek miyiz? Orası çok iyi durmuyor.

Mevduat ve kredi faizi ne olacak?

Tİcarİ kredilerle mevduat arasındaki marj kriz öncesindeki seviyelere döndü. Tüketici kredilerine bakınca makas iki puan yukarıdadır çünkü temerrüt oranları yükseldi. Mevduatla politika faizi arasındaki korelasyon azaldı. Kredilerde talep yönlü bir daralma var.

2010’da kur ne olacak?

ArtIk Türkiye’de faiz indiriminin sonuna geldik. Çok uzun süre yatay seyredeceğini düşünüyorum. Faizde 2010 üçüncü çeyrekten itibaren artış bekliyorum. Dövizin bu seviyelerini koruyacağını düşünüyorum. 2010 sonu için kur tahminimiz 1.52-1.53 seviyesinde. IMF anlaşması olursa 1.40’a geriler.

Kredi alma zamanı mı?

Bundan daha düşük faiz, balon oluşturur.

Faik Açıkalın

Krizde hangi aşamadayız?

Tahmİnlere göre önümüzdeki sene Türkiye’den fazla büyüyecek tek ülke Güney Kore olacak. Bu beklentinin gerçeğe dönmesi için beklenen büyümenin yavaş yavaş devreye girmesi gerekiyor. Her ülke kendine göre bir çıkış planı belirlemeli.

Borçlanma durumu nasıl?

Bİz birinci sınıf şirketler için vade riski alıyoruz. Önümüzdeki dönemin vade riski ve faiz riski önemli konulardan biri olacak.

Mevduat ve kredi faizi ne olacak?

Kredİlerde daralma talepten kaynaklandı. Bankaların elinde kredi verecek yeterli likidite var. Bankalar önümüzdeki sene aktif kredi büyümesinde ciddi bir rol alacak. Bankacılıkta kredilerde 2010’da yüzde 12-15 büyüme bekleniyor.

2010’da kur ne olacak?

Kurda biz de aynı seviyelerdeyiz. Faiz konusunda, önümüzdeki dönemde düşük faiz politikası sürecek. Ekonomik düzelme beklenenden hızlı olursa, bu enflasyon üzerinde baskı oluşturursa faizde yukarı hareket olabilir ama bu yakın ihtimal değil.

Kredi alma zamanı mı?

İhtİyacI olan varsa almak için harekete geçebilir.

Varol Civil

Krizde hangi aşamadayız?

Toparlanma için çok ciddi bedel ödendi. İnanılmaz ölçüde likidite enjekte edildi. Bu büyüme ne kadar kalıcı? Bu kadar likiditenin yarattığı büyüme kalıcı mı, ben o kadar iyimser değilim. Krize girerken hep beraber bütün ülkeler etkilendi. Faizdeki sert ve uzun süreli düşüş yeni balonlar oluşturabilir.

Borçlanma durumu nasıl?

Sendİkasyona yoğun talep aşırı likiditeden kaynaklanıyor. Türk bankalarının en büyük artısı TL mevduatın güçlü olması.

Mevduat ve kredi faizi ne olacak?

Bİz sadece daha dikkatli kredi vermeye çalıştık. KOBİ’lerin kayıt içine girmesi gerekiyor. Mevduatın vadesini uzatmamız lazım; bu bankalar için sorun. KOBİ’ler Kredi Garanti Fonu’ndan yararlansın. Kredi Garanti Fonu teminat sıkıntısı çekenler için avantaj.

2010’da kur ne olacak?

Euro/dolar ne olacak o önemli. En önemli gündem konularından biri Avrupa ülkelerindeki aşırı borçlanma. Türkiye’nin en önemli ajandası büyümedir. Yüzde 3.5 büyüme bizi bir yere götürmez. Yüzde 3.5’in üzerinde büyüme olursa enflasyon hedeflerinin ve faizin farklı yerde olması lazım.

Kredi alma zamanı mı?

BÜYÜME tahminin üzerinde gidiyorsa enflasyon ve faiz yeni bir patika yapacak. Altta gidiyorsa reel kesimin zorlanacağını öngörebiliriz...

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa