Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

23 Aralık 2009 Çarşamba

Foreks piyasası düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, foreks piyasasında günlük hacmin 3 milyar doları geçtiğini belirterek, buna ilişkin düzenlemenin ocak ayının ilk 15 günü içinde çıkabileceğini bildirdi.

Akgiray, PriceWaterhouseCoopers Business School'un ev sahipliğinde bu yıl 8. kez gerçekleştirilen ve “Kriz sonrasına hazırlanırken işletmelerin yol haritası” konulu Çözüm Ortaklığı Platformu'nun açılışında yaptığı konuşmada, 2007'de dünyada başlayan çalkantının bu yıl tavan yaptığını ve biraz daha süreceği yönünde beklentiler olduğunu söyledi.

Bu dönemde düzenleyici ve denetleyici otoriteler tarafından nasıl politika izleneceğinin netleşmediğini ifade eden Akgiray, şöyle konuştu:

“Geçmişteki hatalara bakarsak, 'az regülasyon var' diye sonuç çıkarmak tamamen yanlış. Belki de fazla regülasyon var. Aşırı, gereksiz oranda regüle edilen pazarlar ile regülasyondan tamamen uzak piyasalar... Dolayısıyla aşırı regüle edilenlerle edilmeyenler arasındaki fark çok büyük. Bu bir sıkıntı... Bunun böyle olmaması ve bu farkın azaltılması gerektiği anlaşıldı. Aşırı regülasyon olan sektörler ve pazarlardaki regülasyon azaltılacak, daha net, daha hedefe gider şekilde olacak. Daha şeffaf olacak. Regülasyon, korkutucu değil. Bu, iyi kullanılırsa daha iyi sonuçlar alınacağı inancıyla yapılmalı.”

“HALKA AÇIK ŞİRKET SAYISINI ARTIRACAĞIZ, TATLANDIRICI VEREREK”

Türkiye'deki sermaye piyasalarına değinen Akgiray, ülkede bankacılık dışı piyasaların açıklanabilecek nedenlerle çok geride kaldığını, halka açık firma sayısının 300 civarında olduğunu belirtti.

Akgiray, şöyle devam etti:

“Bu sayı 400 de olmadı, 1.000 hiç olmadı. Türkiye'yi, benzer veya kendisinden daha küçük ekonomilerle karşılaştırdığımızda, bu bizim boynumuzu büküyor. Çok geri kalmış. Hisse senedi ve sermaye piyasası “Öyle bir yer, birileri bir şeyler alıp satıyor, 'küçük rakamdan alırsak büyük rakamdan satarsak para kazanacağız' denen bir alan. Bu komedi gibi bir şey. Bu Aziz Nesin'lik bir vaka. Şu anda taslak bitmek üzere, söz de aldık, Meclis takvimi de müsait. En geç mart ayı sonuna kadar yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nu Meclis'ten geçirmek üzere planlar yapıldı. Kanun birkaç şey getiriyor. Tek amacı sermaye piyasalarını büyütmek. Bunu nasıl yapacağız? Halka açık şirket sayısını artırarak... Nasıl artıracağız? Tatlandırıcı vererek..."

“BORSA, BİRKAÇ MANİPÜLATÖRÜN MALI DEĞİLDİR”

Foreks piyasasına da dikkati çeken Akgiray, “Foreks piyasası tamamen denetim dışı. Bugünlerde günlük hacim 3 milyar doları geçti. Binlerce insan parasını kaybediyor. Bunu düzenleme görevi SPK'ya verildi. Tahmin ediyorum ocak ayının ilk 15'inde o düzenleme çıkar” dedi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, Borsa'nın, oraya yatırım yapanların yeri olduğunun altını çizerek, “Birkaç tane manipülatörün malı değildir. Bunu göstermek istiyoruz. Birkaç aydır ufak tefek yaptığımız milimetrik atışlar, o camialarda epey bir dedikoduya yol açtı. Etkili oluyor, biraz daha etkili hale getireceğiz” dedi.

Halka açılma sürecinin, şirket hazır olduktan sonra bir ay içinde yapılabilirliğinin “çok aşikar” olduğunu ifade eden Akgiray, bunu yapmak için her türlü altyapıyı kurduklarını vurguladı.

Akgiray, “Halka açılmamanın çok önemli nedeni yoksa, 'bende çok önemli kanunsuz iş var, dursun sonra bakarız' demiyorsanız, halka açılmamak çok akılsız bir karar olacak diyorum 2010 ve 2011'de, biz işimizi doğru yaparsak” şeklinde konuştu.

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa