Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

29 Ocak 2009 Perşembe

819 milyar dolarlık pakete onay

ABD'de Temsilciler Meclisi, ekonomik krizi aşmak için 819 milyar dolarlık devlet yardımını kabul etti

Yeni Başkan Barack Obama, vergi indirimleriyle, kurum ve kuruluşlara acil yardım için bu miktardaki devlet yardımını istiyordu.

İktidardaki Demokrat Parti, 188'e karşı 244 oyla Temsilciler Meclisi'nden 819 milyar dolarlık yardımı geçirdi. 275 milyar dolar vergi indirimine, 544 milyar dolar da toplu taşıma ve bayındırlık gibi kamu hizmetlerine aktarılacak.

Devlet yardımı muhtemelen gelecek hafta Kongre'nin Senato kanadında oylanacak.

İlk yasama zaferini kazanan Obama, oylamadan sonra, hızlı, cesur kararla ekonomiyi kurtarmak için Senato'ya gidildiğini söyledi.

Cumhuriyetçiler destek vermedi

Amerikan tarihinin devlet eliyle yapılacak olan en büyük ekonomik genişlemesi ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nden 188'e 244 oyla geçti ancak Obama'nın bir haftadır ikna etmeye çalıştığı Cumhuriyetçi Parti'den programa bir tek evet oyu bile çıkmadı.

Obama'nın bu pakedi geçirmek için Cumhuriyetçilere ihtiyacı zaten yoktu. Ama bu boyutta bir kanunu iki kanadın da onayıyla geçirmenin daha güçlü bir mesaj olacağı düşünülüyordu.

Uzmanlar, pakede çokca vergi muafiyeti eklendiği, altyapı yatırımlarının 150 milyar dolar gibi düşük bir seviyede kaldığını belirtiyor. Eğitim sektörü için de 150 milyar dolarlık bir pay ayrıldı.

Obama pakede yıllık geliri 250 bin doların altında kalan aileler için de vergi muafiyeti ekletti. Cumhuriyetçiler bunun servet transferi olduğunu iddia ediyorlar.

Pakedin eleştiri yağmuruna tutulan ve neredeyse şaka haline gelen maddeleri ise yemin töreninin yapıldığı Ulusal Parkın yeniden düzenlenmesi ve doğum kontrolü araçlarına fon ayrılması. Demokrat Parti'nin Kongre'de üyeleri bunun gibi arpalık denebilecek maddeler yüzünden eleştirin odağındalar.

Paket son halini Senato'daki oylamada alacak. En fazla bir hafta içinde pakede eklemeler ve çıkarmalar yapılacak.

Obama oylama sonrası Kongre'nin iki kanadından da kritik isimleri Beyaz Saray'a kokteyle davet etti ve ikna turlarını sürdürdü. Başkan bugün de Hazine Bakanı Tim Geithner'la görüşecek.

8'de 1'i sağlık sektörüne ait

Bu arada, ABD'de Temsilciler Meclisi'nin ekonomik krizi aşmak için kabul ettiği 819 milyar dolarlık devlet yardımının sekizde biri sağlık sektörüne ait.

100 milyar dolarlık pay hastanelerin ve hekimlerin donatısına ayrılacak. Yoksul kesime kolay sigorta imkanı sağlanacak.

Yeni Başkan Barack Obama, vergi indirimleriyle, kurum ve kuruluşlara acil yardım için bu miktardaki devlet yardımını istiyordu.

İktidardaki Demokrat Parti, 188'e karşı 244 oyla Temsilciler Meclisi'nden 819 milyar dolarlık yardımı geçirdi. 275 milyar dolar vergi indirimine, 544 milyar dolar da başta sağlık sektörü olmak üzere toplu taşıma ve bayındırlık gibi kamu hizmetlerine aktarılacak. Devlet yardımı muhtemelen gelecek hafta kongrenin senato kanadında oylanacak.

İlk yasama zaferini kazanan Obama, cesur hızlı kararla hareket edildiğini söyledi.

İngiliz Reuters ajansı, kabul edilen büyük devlet yardımını 825 milyar dolar olarak verdi.

Senato'da Obama hükümeti için hazırlanan paralel yasa teklifi 887 milyar doları aşıyor...

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa