Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

23 Mart 2009 Pazartesi

Türkiye`nin altın ithalatı sıfıra indi

Kriz nedeniyle hem zorda kalanların hem de fiyatların son altı ayda yüzde 30 oranında yükselmesini fırsat bilenlerin yastık altında sakladıkları altını bozdurması, Türkiye'nin altın ithalatını ocak ve şubat aylarında sıfırladı. Kuyumculuk sektörünün önde gelen isimleri, krizde 150 ton civarında olan pazarın 90 tona kadar gerilediğine dikkat çektiler. Son iki ayda bozdurulan altının değerinin ise yaklaşık 1 milyar lirayı bulduğu ifade ediliyor.
Türkiye'deki cevherden çıkan altın miktarı 6.500-7 bin ton civarında olmasına karşın mevcut teknolojilerle bunun ancak 700 tonluk kısmı işletilebiliyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu geri kalan altın miktarı ithalat yoluyla karşılanıyor.

Fiyat cazip hale geldi

Türkiye'de daha çok bir tasarruf aracı olarak görülen altınlar ya fiyat yükseldiğinde veya zorunlu kalındığında bozduruluyor. Bu altınların bir kısmı eritilerek yeniden mücevher yapımında kullanılırken, kalan kısmı kuyumcular aracılığıyla İstanbul Altın Borsası'na (İAB) üye İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile Nadir Rafineri'de toplanıyor. Bunun büyük bir kısmı külçe altına dönüştürülerek daha sonra yurtdışına gönderiliyor. Geçen yıl külçe altın ihracatı bu yolla 3.5 milyar dolara ulaştı. 1.5 milyar dolarlık da altın takı ihracatı yapıldı. 2008'de yaklaşık 166 tonluk da ithalat yapıldı.

Kriz bu tabloyu kökten değiştirdi. Yaklaşık 6 aydan beri külçe altın ithalatı yapılmadığını belirten Goldaş Kuyumculuk Finans Müdürü Gökhan Aksu, altın takı ithalatının da 1.5 tonla sınırlı kaldığını söyledi. Türkiye'nin altın ithalatında son 10 yılın en kötü seviyesinde olduğuna dikkat çeken Aksu, Mayıs ve haziran aylarında düğünlerin başlamasıyla ithalatın yeniden başlayacağını düşünüyoruz dedi. İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı İmam Altınbaş da krizin sektörü vurduğunu ifade etti. İhracatta yeni pazarlara yönelmek gerektiğini kaydeden Altınbaş, yaz aylarında ithalatın yeniden hareketleneceğini düşünüyor.

Satışlar yüzde 70 düştü
Bu dönem hemen her ürünün fiyatının yüzde 50 düştüğünü, altının ise gösterdiğini vurgulayan Assos Pırlanta Genel Müdürü Mustafa Kemal Çeçen ise, Ham maddenin değeri artıyor. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde satışlarda yüzde 70'e varan düşüşler yaşandı diye konuştu. Altındaki değer artışını gören müşterilerinin ellerindeki altını satmaya çalıştıklarını anlatan Çeçen, kriz döneminde altın fiyatlarındaki artışın tüketiciye yaradığını ifade etti.
Koçak Gold Perakende Mağazaları Yöneticisi Nihat Koçak da altın fiyatlarının sabitlenmesiye birlikte talebin de artacağı görüşünde. Koçak, Satışlarımızda geçen yıla oranla düşüş var ancak alımlarımız ise geçen yıla oranla 2 katına çıktı dedi. Yine sökterün önde gelen oyuncularından Ellda Genel Müdürü Vahdet Keleş ise, krizin etkilerini azaltmak için daha hafif ve daha ekonomik fiyatlı ürünlere yöneldiklerini açıkladı. Altının gram fiyatının 50 lirayı aşmasıyla insanların birikimlerini nakite çevirmek istedikleini söyleyen Keleş, sektöre yüksek oranda altın girişi başladığını, böylece altın ithalatına da gerek kalmadığını sözlerine ekledi.


2 AYDA 1 MİLYAR LİRALIK ALTIN BOZDURULDU
Kuyumcuların altın satışlarının azaldığını alımların ın ise yükseldiğini belirten Jival Yönetim Kurulu Başkanı Naim Gençoğlu, geçen yıl bozdurulan altın miktarının 3.5 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Gençoğlu bu yılın ilk 2 ayında ise 1 milyar liralık altın bozdur ulduğunu belirtti. Gençoğlu, kuyumcuların 8 aydır yoğun bir şekilde müşterilerden gelen altınları nakite çevirdiğini kaydetti.

KRİZLE BİRLİKTE PAZAR YÜZDE 40 DARALDI
Favori Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, Türkiye'deki pazar yüzde 40 daralarak 90 tona düştü. Satışların az da olsa devam etmesinin sebebi de düğün, nişan, sünnet gibi etkinlikler. Ancak insanlar kötü günlerinde değerlendirmek üzere aldıkları satıp nakit ediniyor dedi. Özel, özellikle işsiz kalan binlerce insanın kıyıda köşede sakladığı altınları kuyumculara sattıklarını vurguladı.

SATTIĞIMIZ ALTIN AYDA 150 GRAMA DÜŞTÜ
Atasay Mağazalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Yücesan, 2008'i çok iyi geçirmelerine rağmen son 2.5 ayın çok yavaş geçtiğini dile getirdi. Normal zamanda müşterilerimizden satışlarımızın yarısı kadar altın alırız. Ancak şimdi tersi bir durum söz konusu. Satışlarımız ortalama 150 grama düştü diyen Yücesan, müşterilerden aldıkları altınların ise ayda 2.5 kiloya çıktığını belirtti.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa