Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

20 Ekim 2009 Salı

Çin, ABD Tahvillerini satışa çıkardı

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın raporuna göre, Çin'in elinde tuttuğu hazine tahvilleri Ağustos ayında 3,4 milyar dolar azalarak, 797,1 milyar dolara indi.

ABD hazine tahvilleri stokunu bir önceki ay 24,1 milyar dolar arttıran Çin, ABD'ye en çok borç veren ülke olma özelliğini sürdürüyor. ABD'ye en çok veren ikinci ülke Japonya ise, Ağustos ayında 6,5 milyar dolarlık alım ile hazine senetleri stokunu 731 milyar dolara çıkardı. Fransa 10,4 milyar dolarlık alımıyla Amerikan tahvilleri stokunu en fazla arttıran ülke oldu.

Geçen hafta, Çin'in döviz rezervlerinin 2,27 trilyon dolara ulaştığı açıklanmıştı.

Çin 'korumacılık girdabına' girdi

Küresel finans krizinin etkisiyle gümrük duvarları yükselirken, Çin'de yayımlanan Global Times gazetesi, ülkenin korumacılık girdabına girdiğini savundu.

Global Times'a göre, Çin mallarına karşı 19 ülke yılın ilk üç çeyreğinde 88 ayrı ticaret soruşturması başlattı ve soruşturmalar 10,2 milyar dolarlık mal ithalatını kapsadı. Gazeteye göre, küresel çapta Çin mallarına uygulanan ithalatı kısıtlayıcı önlemlerin sayısı da 2008'de yüzde 23 artmıştı. Çin'in en prestijli üniversitesi Tsinghua'nın profesörlerinden He Maochun, ticari önlemlerin artabileceğini belirterek, hazırlıklı olmalıyız dedi. Çin mallarına en fazla soruşturma başlatan ülkelerin başında Hindistan gelirken, ABD ve Arjantin onu takip ediyor. Xinhua haber ajansı ise, Çin mallarına karşı en fazla soruşturma açan dördüncü ülke olarak Türkiye'yi göstererek, Türkiye'nin klima, tuz, motosiklet ve ütü gibi mallara karşı 6 ticari önlem dosyası açtığını bildirdi.

Deutche Bank'ın ekonomistlerinden Syetarn Hansakul, ticari önlemlere Çin'in sert tepki vermekten başka seçeneği olmadığını söylerken, Global Times gazetesine konuşan IMF'nin Pekin Temsilcisi Türk ekonomist Tarhan Feyzioğlu ise, dış pazarlardaki düzelmenin zaman alacağına dikkat çekerek, Çin'in iç talebi cesaretlendirmesi gerektiğini söyledi.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa