Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

24 Ekim 2009 Cumartesi

Dövizde yeni spekülasyon

Brezilya’da sıcak paraya vergi getirilmesinin ardından dün de Güney Afrika para birimi rand’la ilgili spekülasyon haberi, gelişmekte olan ülke paralarına satış getirdi

Güney Afrika para birimi rand’la ilgili spekülasyon gelişmekte olan ülke para birimlerine satış getirdi. Yurtiçinde dolar 1.47 lirayı, euro 2.2 lirayı aştı. Rand, Sake 24 haber ajansının “rand kurunun dış etkilerden korunması amacıyla sabitleneceği” iddialarını içeren haber, dün döviz piyasasını hareketlendirdi. Rand dolar karşısında 7.5457’ye kadar çıktıktan sonra, haberin Güney Afrika Ekonomi Bakanı Ebrahim Patel’in yalanmalamasıyla tekrar 7.39’a geriledi.

Anayasa Mahkemesi’nin yerli ve yabancı yatırımcılara uygulanan vergileri eşitlenmesine ilişkin aldığı karar ve IMF’yle anlaşma belirsizliğiyle yabancıların yurtiçinde dövize yöneldiğini belirten uzmanlar, “Brezilya’da da sıcak paraya vergi getirilmesi gelişmekte olan para birimlerini baskı altına alıyor. Bir hedge fonun pozisyon kapatmaya yönelik alımları da dövizi yükseltti” yorumunda bulundu.

Parite 1.5036’yı gördü

Yurtdışı piyasalarda yükseliş eğiliminde olan parite, dün 1.5036’yı gördü. Doların yurtdışında euro karşısında değer kaybına rağmen, yurtiçinde gevşemeyen dolar kuru 1.47 liranın üzerinde işlem görüyor. Doların TL karşısında yükselmesi euro’nun da yurtiçinde yükselmesine neden oluyor. Euro’nun 2.2050 lirayı kırması durumunda 2.2200 liraya çıkabileceği ifade ediliyor. Uzmanlara göre, böyle bir yükselişi engelleyebilecek en önemli gelişme IMF’yle bir anlaşma olabilir.

Faiz yüzde 8.11’e çıktı

Yurtdışı piyasalardaki olumsuz hava bono piyasasına da olumsuz yansıdı ve gün içinde yüzde 8.24’e kadar çıktı. Faiz günü yüzde 8.11 seviyesinden tamamladı.

Euro niye yükseldi?

Euro, yurtdışında dolar karşısında 14 ayın en yüksek seviyesinde. Ancak, yurtiçinde dolar kuru gevşemedi, 1.47 liranın üzerinde. Doların TL karşısında yükselmesi euro’yu da 2.2 liranın üzerine taşıdı.

Etiketler: , , , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa