Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

17 Kasım 2009 Salı

Dışarıya bakmadan yeni hisse almayın

Dolar satan global oyuncular borsalara koştu. Dow 10 binin üstüne çıkarken İMKB de nasibini aldı. Ancak borsaya satış gelebilir. İsteyenler yüzde 6’lık prime oynayabilir.

Songül HATISARU / MİLLİYET

Son günlerde doların hızlı değer kaybı, varlık fiyatlarında ve borsalarda agresif hareketlere neden oldu. Risk iştahının artmasıyla birlikte dolar satan global oyuncular geçen hafta borsalara koştu. Ancak bizim borsamız bilanço beklentileri bittiği ve bayram tatili yaklaştığı için gevşeyebilir.

Özellikle Dow Jones 10.300’lerden geri çekilirse, İMKB yeniden 46.500’lere kadar düşebilir. Analistler bu olasılığa dikkat çekip borsada yeni hisse alımları için 48.500’ün üstünde en az iki gün kapanış yapılmasının beklenmesinin doğru bir strateji olacağını söyledi. İMKB haftayı yüzde 0.62 düşüşle 48 bin 441 puandan kapatmıştı. Dow ise 10.300’ü test etti ama burayı kıramayarak haftayı 10.270 puandan tamamladı.

İç gündem öne çıkacak

Öte yandan bu hafta Hazine’nin rahat bir şekilde borçlanması ve Merkez’in de 25 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor.
Ancak Merkez 50 baz puan indirim yapar ve yurtdışı konjonktür de uygun olursa, borsa tekrar 51.500 direncini test edebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi için Dow Jones’un 10.350 direncini kırması gerekiyor. Endeksin olumlu senaryoda 51.500’e yükselmesi durumunda, 48.500 seviyesine göre yüzde 6 civarında bir getiri oluşacak. Ancak tüm gelişmelerin pozitif olması halinde gerçekleşebilecek bu performans, düşük bir getiriye işaret ediyor.

Bu nedenle yeni alımlar için ihtiyatlı olunmalı. Çünkü özellikle yurtdışı borsalarda pozitif bir hava olmazsa İMKB iç gündeme dönebilir. Bu noktada hükümet ve yüksek yargı arasındaki telekulak gerilimi ve demokratik açılım konusunda yaşanan çatışma ortamı endeks üzerinde geçen haftaya göre daha yüksek bir etki yaratabilir.

BALON İNER AMA PATLAMAZ

Alp Tekince Ekinciler Menkul Genel Müdürü: Borsada yön hâlâ yukarı. Çünkü Dow endeksi 10 binden aşağı sarkmalarının hemen akabinde yeniden 10 binin üstüne atıyor.

Yükselişin her ne kadar bir balon süreci olduğunu düşünüyorsak da, henüz bir patlama öngörmüyoruz. Ara sıra sönmeler olabilir ama bu balonun patlamasına daha çok var. Endeks bu hafta 49.200 seviyesini test edebilir.

RUSYA’YA GİDENLER GERİ GELİR

Tunç Yıldırım Standart Ünlü Direktörü: Yurtdışı piyasalar olumsuz datalara tepki vermiyor. Gelişmekte olan piyasalara yeniden bir fon girişi başladı. İMKB son üç ayda gelişmekte olan piyasaların altında performans sergiledi. Bu nedenle Rusya borsasına yatırım yapanların şimdi İMKB’ye yönelmesini bekliyoruz.

Önümüzdeki yıl bankaların takipteki kredi oranının artması bekleniyor. Bu olursa sektör için çok olumsuz olur. Ancak piyasalar şu anda bunu fiyatlayacak durumda değil. Çünkü gelişmekte olan piyasalara para girişi devam ediyor ve fon akımlarından Türkiye de payına düşeni alıyor. Kısa vadede bir miktar daha yukarı gidebiliriz.

Dow 10 binin üzerinde

Borsa 13 Kasım
adı değ. (%)
İMKB -0.62
ABD 0.72
İngiltere 0.38
Almanya 0.40
Fransa -0.05
İspanya 0.27
İtalya 0.32
Yunanistan -1.21
Rusya -0.42
Macaristan -1.95
Romanya 0.62

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa