Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

24 Kasım 2009 Salı

Metal fiyatları artışı

Otomotiv ve elektrik-elektronik sanayiindeki hareketlenme, diğer yandan alternatif yatırım araçları olarak yıldızlarının parlamasıyla emtia borsalarının metaller kategorisinde fiyatlar hemen her üründe zirveye oynuyor.

Emtia borsalarının metaller kategorisinde yer alan ürünlerde yüksek artış eğilimi hız kesmeden sürüyor. Bakır, altın, gümüş, platin ve palladiumun yer aldığı bu bölümde fiyat artışları geçen seneye göre iki kat seviyesini zorluyor.

Fiyat artışlarında bu ürünlerden altın ve gümüşün alternatif yatırım aracı olarak görülmesi ektili olurken bakır ve platinde fiyat yükselişinin kontrat alımlarının yanısıra elektronik, otomotiv gibi sektörlerdeki kıpırdanmaların etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle ABD ve AB ülkelerindeki otomotive getirilen hurda indirimlerinin ve teşviklerin bu ürünlerdeki fiyat artışlarında etkili olduğu düşünülüyor. Bakırda yıllık artış, yüzde 95,5; gümüşte yüzde yüzde 95, platinde yüzde 70, altında ise yüzde 55'e vardı.

Bakır 2008 yazına dönüyor

Bakır fiyatları emtia borsalarının bu kategorisinin ağır metallerinden. Yıllık artışı yüzde 95,51'e varan bakır fiyatları bu yükselişini hem endüstriyel talebin krizden nispi olarak silkelenmesine hem de alternatif yatırım aracı olarak ününün giderek artmasına borçlu. Bu durumun da son dört yıldır öne çıktığı rakamlara bakılarak tespit edilebilir.

Bakır fiyatlarının son 10 yıllık grafiğinde 1999-2005 arası dönemde yatay seyir gösteren fiyatı sadece iki kat artan bakır fiyatları bu haliyle yatırıcımların ilgisinden uzak bir konumdaydı. 2005 yılından sonra başlayan yukarı yönlü talep artışı bakır fiyatlarını küresel ekonomik krize kadar yukarı yönlü taşımayı sürdürdü. 2008 haziran ayında 3.9490 seviyelerine kadar çıkan fiyatlar krizin yoğunlaştığı aylara direnemeyerek 22 Aralık 2008 tarihinde 2005 öncesi dönemdeki fiyatlarına, 1.3035'e kadar düştü. Fiyat rallisi ise yeniden 2009 martında görülmeye başlandı. Cuma günü dünya emtia borsalarında 3.0850 dolardan işlem gören bakır fiyatları kriz öncesi son yazına dönmek için uğraşıyor.

Elektriğin endüstriyel kullanımından bu yana elektrik akımı ile birlikte alınan emtia ürünlerinden bakırın yüzde 42'si elektrik, elektronik sektöründe, yüzde 28 yapı sektöründe, yüzde 12'si otomotiv, yüzde 9'u küçük ev aletleri ve yüzde 9'u da makina imalat sanayiinde kullanılıyor.
Platin fiyatları da geçen seneden bu yana yüzde 70'in üzerinde artış kaydederek cuma günü troy onsu 1.5 dolar seviyesini zorladı.

Aşınma ve kararmaya karşı yüksek direncinden ötürü ideal bir hassas kuyumculuk metali olan platin, çoğunlukla Güney Afrika 'da çıkarılıyor. Altından daha kıymetli bir metal olarak göze çarpan platinin diğer özellikleri arasında, kimyasallara karşı direnç, çok üstün yüksek sıcaklık özellikleri ve kararlı elektriksel özellikleri ile hiçbir sıcaklıkta paslanmaması bulunuyor.

Altın ve gümüşte patlama

Emtia kontratları içinde en güçlü yatırım aracı olarak bilinen altın fiyatları ise rekor üzerine rekor kırmaşa devam ediyor. Şu sıralar troy onsu 1150 doları zorlayan altın fiyatlarının 1200 dolara kadar çıkabileceği speküle ediliyor.

Altının ile paralel artış gösteren bir diğer emtia ürünü ise gümüş. Cuma günü troy onsu 18.330 dolardan işlem gören gümüş fiyatları geçen yıldan beri yüzde 96.4 artış gösterdi. Merrill Lynch'in global emtia araştırması, gümüş fiyatlarındaki rekor artışı birbiriyle kesişen faktörlere bağlıyor. Kuruma göre, gümüşteki ralli büyük oranda yatırımcı talebi tarafından belirlendi. New York emtia borsasındaki (Comex) işlem hacmi de bunu gösteriyor.

Gümüş, 2009 boyunca altından daha iyi getiri sağladı. Artan likidite ya da zayıflayan dolar gibi temel sebeplerden dolayı bu değerli metallerin kontratlarında pozisyonlarını artıran yatırımcıların yüksek fiyatlarda etkili olduğu ifade ediliyor.

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa