Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

12 Aralık 2009 Cumartesi

Yabancı, yatırımdan vazgeçti

İMKB'de 2009'da 1.6 milyar dolarlık hisse alan yabancıların işlem hacmi payı düşünce, yabancılara çalışan aracı kurumlar da İstinye'deki saltanatını yerlilere kaptırdı.

Yabancı yatırımcıların İMKB'nin toplam işlem hacmindeki payı oldukça ciddi bir düşüş gösterdi. Son zamanlarda piyasanın içinde de sıklıkla dile getirilen bu gelişme piyasanın en yetkili ağızlarından Aracı Kuruluşlar Birliği'nce de teyit edildi.

Fakat işlem hacmi dolar bazında 2007'ye göre son iki yılda 61.2 milyar dolar düşen yabancı yatırımcıların 2009'un ilk 10 ayında net 1.57 milyar dolarlık alım yapmış olması bir başka gelişmenin de önemli bir habercisi oldu. 2007-2008 yıllarında borsada gerçekleşen dalgalanmalarda yerli yatırımcılarla özdeşleşmiş olan al-sat'ı öğrenen yabancı yatırımcı, 2009'da ise al-sat'tan vazgeçti. Buna karşılık borsada yatırımcı sayısının tekrar 1 milyonun üzerine çıkmasıyla yerli yatırımcının hacim gücü tekrar yüzde 85'lere çıktı. Yabancı yatırımcıların bu strateji değişikliği elbette en çok aracı kurumları etkiledi.

Yabancı aracılara ağır darbe

Yabancıların alım satımlarını gerçekleştirdiği yabancı kökenli aracı kurumların işlem hacmindeki payı geriledi. Raymond James, Morgan Stanley gibi aracı kurumların kapıya kilidi vurmasının ardından Ekspres Yatırım, UBS, Merrill Lynch, Deutsche, EFG Istanbul gibi yabancı yatırımcıların işlem yaptığı aracı kurumların işlem hacminde eylül ayı itibariyle 12 aylık gerileme toplamda 50 milyar lirayı buldu. Yabancı aracı kurum ve bankaların işlem hacminde geçen yılın eylül ayında yüzde 20 olan payı bu yılın aynı döneminde yüzde 9,2'ye geriledi.

Buna karşılık Yapı Kredi Yatırım, İş Yatırım gibi en yüksek işlem yapan 5 yerli aracı kurumun işlem hacimleri 85.5 milyar lira arttı.

İşte bu manzaranın aracı kurum sektöründe yaşanacak konsolidasyona yabancı aracı kurumları da dahil edebileceğini düşünüyor. Hacimlerinin düşmesiyle komisyon gelirleri gerileyen yabancı aracı kurumların Türkiye'yi terk edebileceği düşünülüyor

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa