Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

5 Şubat 2009 Perşembe

ABD`de CEO`ların maaşlarına tırpan

Amerika'da Hazine'den yardım alan şirketlerin CEO'ları artıkdaha az maaş alacak. Küresel krizle birlikte çok tartışılan yüksek maaşlara, yıllık 500 bin dolar sınırı getirildi.

Şirketler Hazine'ye olan borçlarını kapatınca bu önlemler artık geçerli olmayacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomik kriz, CEO'lara da dokundu. Amerikan Hazinesi, üst düzey yöneticilerin astronomik maaşlarına sınır getirdi.

Karara göre, Hazine yardımı alan bir çok banka ve otomotiv şirketinin CEO'su yıllık en fazla 500 bin dolar maaş alabilecek.

Bu yöneticilerin, krizden önceki yıllık maaşları 20 milyon dolar civarında seyrediyordu.

Hepimiz sorumluluk almalıyız. Buna kriz anında şapkalarını ellerine alarak Amerikalı vergi mükelleflerinden yardım isteyen, ama aynı zamanda kendilerini cömert primlerle ödüllendiren üst düzey yöneticiler de dahil. Bu çok büyük bir sorumsuzluktur, utanç vericidir sözleriyle kararı açıklayan ABD Başkanı Barack Obama'nın maaşı ise yıllık 400 bin dolar.

Kısıntı maaşlarla sınırlı değil... Üst düzey yöneticilerin istifa etmeleri ya da görevden alınmaları halinde ödenecek astronomik tazminatlar da kaldırılacak.

Prim olarak bu yöneticilere şirket hisseleri verilecek, ancak yöneticiler, şirketin Hazine borcu kapanana, yani vergi mükelleflerinin cebinden çıkan para Hazine'ye geri ödenene kadar, şirket hisselerini satamayacak.

Standart bankacılık harcamaları dışındaki lüks harcamalara da kısıtlama getirildi.

Karar, yaşanan ekonomik krizden Wall Street'in maaş politikasının da sorumlu tutulduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor.

Aralık ayında da krizin en çok vurduğu otomobil üreticileri General Motors, Chrysler ve Ford'un CEO'larının yıllık maaşları 1 dolara indirilmişti.

Önlemler, şirketler Hazine'ye borçlarını kapatana kadar geçerli kalacak

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa