Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

25 Kasım 2009 Çarşamba

Ekonomiler hala risk altında

Dünya ekonomilerinin nekahet döneminde bulunduğunu belirten IMF’nin başekonomisti, gelişmekte olan ülkelerin hâlâ risk altında olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başekonomisti Olivier Blanchard, küresel ekonominin iyileşme yolunda “nekahet” dönemine girdiğini ancak, bazı gelişmekte olan ülkelerin hâlâ risk altında olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ekonomilerin kontrol dışı sermaye hareketleri, balonlar ve rezerv biriktirme sonucu doğacak risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Blanchard, “Bu ülkelerde faizler gelişmiş ülkelerden daha yüksek. Bu yüzden döviz kuru üzerinde baskı fazla” dedi. Fransız Le Monde’a röportaj veren Blanchard, küresel ekonominin bir nekâhat dönemine girdiğini ancak, sağlığına ‘iyi’ demek için erken olduğunu söyledi. Blanchard, “Ancak durum bir depresyonu atlattıktan sonra olabilecek en iyisi” dedi.

Likidite akışı sorun

Merkez bankalarının gerektiğinde faizleri yükseltebileceğini söyleyen Blanchard, en önemli riskin sağlığına kavuşmayan gelişmekte olan ülkelerde yaşandığını ve bu ülkelere akacak likiditenin olumsuzluk yaratabileceğini kaydetti.

Brezilya’dan örnek veren Blanchard, “Brezilya’nın parası real, dolar karşısında değer kazanırken, Çin yuan’ının dolar karşısında değer kaybetmesi Brezilya’ya zarar verir” dedi. Blanchard, dünya ülkelerinin döviz rezervlerini çeşitlendirmelerinin arzu edilir bir durum olduğunu ancak, bunun doların çöküşüne yol açmayacağını söyledi.

IMF Başkanı: Fırtına dindi ama becerikli manevra şart

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn küresel ekonominin olağanüstü bir iyileşme gerçekleştirerek toparlanmanın başlangıç noktasına geldiğini ancak, kırılganlıkların sürdüğünü belirtti.

Strauss-Kahn, “Fırtına geçti, en kötü önlendi. Karşılaşılan zorluklar büyük. Kriz sırasında herkes ortak bir amaç etrafında birleşmişti. Bu, gelecekte kaybolabilir. Yani önümüzdeki yol daha az açık olacak. Daha becerikli manevra yapmaya ve belki de bir miktar ‘aynı gruptan olanlar’ gibi düşünmeye gereksinim var” dedi.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa