Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

8 Şubat 2010 Pazartesi

Piyasalarda yatay eğilim

ABD’de açıklanan bilançolar, istihdam verileri derken, Avrupa’daki borç krizinin tırmanması borsalarda erimeye neden oldu. Aslında her şey beklenildiği gibi... Borsalarda bir süredir şişen balonun sönme sürecini yaşıyoruz. Elbette ki bu süreç öyle hemen sert bir dalga olarak yaşanmayacak. Yukarı tepkimeler görülecek. Ancak yön aşağı doğru. Gelişmelere baktığımızda veriler de bunu destekliyor.

Dow Jones Endeksi 10.000 sınırında. Cuma günü gün içinde 10.000’in de altına salınım gösterdi. 10.000 psikolojik destek seviyesi. Bu seviyenin altına kayılması 9.700’e doğru satışların önünü açacak. Öte yandan, ‘Korku endeksi’ olarak adlandırılan VIX Endeksi yeniden yükselişe geçti.
VIX Endeksi, 26.11 seviyesine tırmandı. Endeks 11 Ocak’ta 16.86’yı görerek en düşük seviyeye gerilemişti. Sadece ABD değil, dünyanın hemen her yerinde satışlar sürüyor. Dünya borsaları kısa vadeli ortalamalarının altına kaydı.

Emtialar çözülüyor

Riskli görülen borsalarda uzun vadeli ortalamalar da kırılıyor. Emtialar çözülme yaşıyor, en hızlı düşüşler çinko ve bakırda yaşandı. Öte yandan, reel ekonomide yakından takip edilen Baltık DRY endeksi düşüşe geçti. Bu endeks 200 günlük ortalamasının altında. Avrupa tedirginliği ise euro’yu vurmaya devam ediyor. Euro/dolar paritesi kritik destek seviyesi olan 1.40’ın altına kayınca satışlar da güçlendi.
IMF’le ilgili olası bir anlaşma da ötelenmiş görünüyor. Gerçekleşeceği de büyük bir soru işareti! Şimdiki soru satışlar devam edecek mi? Evet satışlar devam edecek.

Teknik göstergelerde satış baskısı arttı, ortalamalar aşağı kırıldı. Ancak yeni bir dalgadan önce piyasalar biraz yatışacak. Yukarı doğru zayıf tepkiler yaşanabilir. Fakat artık biliyoruz ki, daha çok desteklerin izleneceği, düşüşlerin olacağı bir süreç yaşayacağız.

KRİZ, YATIRIMCI TERCİHİNİ?DEĞİŞTİRDI

Kriz, yatırımcı tercihlerinin değişmesine neden oldu. Bir hissenin uzun vadeli yatırımcısı olmak yerine, hareket neredeyse oraya yönelen bir yatırımcı profili oluşmaya başladı. Endeks son iki yılda ciddi bir dalgalanma yaşadı. 58.800 seviyesinden 20.000’li seviyelere düşen endeks tekrar 55.000 seviyelerine ulaştı.

Endeksteki bu dalgalanma ile birlikte hisselerde de aynı ölçüde bir türbülans yaşandı. Ancak bir kısım hisseler endekste daha yüksek veya endekse yakın performans gösterirken bir kısmı da bu çıkışlardan fazlaca nasip almadı. Bu durum hisse seçiminin önemini bir kere daha gösterdi. Piyasanın yönünü tahmin etmek yeterli olmuyor, doğru hissede olmak gerekiyor. Hareketli hisseler talep görüyor. Piyasalardaki dalgalanma sırasında primsiz hisse arayışı bu hisselere dönüşü biraz daha artırabilir.

Bakır üç ayın en düşük seviyesine geriledi

Dünyada ‘borçlu ülke’ kaygılarıyla en hızlı düşen emtialar çinko ve bakır oldu. Bakırdaki çıkışı Baltık Endeksi desteklemiyordu. Emtiaların genelinde yükseliş yaşanırken Baltık Endeksi düşüşteydi. Son aylarda doların düşüşünden beslenen bir çıkış sözkonusu ise de olayın talep boyutu önemli. Kurdan ayrışan bir fiyat yükselmesi kriz şartlarının aşıldığını da gösterir. Bakır fiyatlarındaki hızlı düşüşe tepki gelebilir.

HAFTA BOYUNCA İZLENECEKLER

- IMF’le anlaşma beklemeyenlerin sayısı arttı. IMF’siz senaryolar çalışıyor.

- Borç riskinde Yunanistan sonrası Portekiz ve Yunanistan gündemde. Rusya, Ukrayna, Letonya izlenecek.

- ABD’de son açıklanan istihdam ve perakende satışları beklentilerin altında kaldı. Moody’s’in ABD’nin notunu düşürebileceği yorumları olumsuzluğu artırıyor. Dow Jones Endeksi 10.000 sınırında kırılırsa 9.700’lere gerileyecek. Satış baskısı ağır basıyor.

- Euro/dolar paritesindeki düşüş düzeltme olmaktan çıkıp düşüş trendine dönüştü. Bu hafta Avrupa’daki gelişmeler yakından izlenecek.
-ABD’den gelecek dış ticaret dengesi verileri, petrol stokları, işsizlik başvuruları, perakende satış rakamları ve işletme stokları takip edilecek.

AÇIKLANACAK VERİLER

08/02/2010
01:50 Japonya aralık cari işlemler dengesi(Yen).
09:00 Almanya aralık perakende satışlar.
10:00 Türkiye aralık sanayi üretimi(TÜİK).
17:30 Türkiye ocak Hazine nakit dengesi

09/02/2010
09:00 Almanya aralık dış ticaret dengesi. Ocak TÜFE.
11:30 İngiltere aralık global ticaret dengesi.
17:00 ABD aralık toptan stoklar

10/02/2010
02:50 Japonya ocak şirket mal fiyatları endeksi.
11:30 İngiltere aralık sanayi üretimi.
15:30 ABD aralık dış ticaret dengesi.
17:30 ABD petrol stokları.
21:00 ABD ocak Hazine bütçe dengesi

11/02/2010
03:00 Çin ocak perakende satışlar (Yıllık).
03:00 Çin ocak TÜFE.
04:00 Çin ocak sanayi üretimi (Yıllık).
15:30 ABD işsizlik başvuruları.
15:30 ABD ocak perakende satışlar.
17:00 ABD aralık işletme stokları. Japonya tatil.

12/02/2010
09:00 Almanya 4.çeyrek GSYH(1.Tahmin).
12:00 Euro Bölgesi aralık sanayi üretimi.
16:55 ABD Michigan Üni. tüketici güveni.
17:00 Türkiye 4 elektrik dağıtım ihalesi son teklif verme tarihi

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa