Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

5 Şubat 2009 Perşembe

Enflasyon doğalgazla 0.3 puan azalacak

Enflasyondaki kademeli düşüşün süreceği vurgusu yapanMerkez Bankası’na göre doğalgaz fiyatındaki son indirim TÜFE’yi 0.3 puan azaltacak

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz imzalı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önceki gün açıklanan ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirildi. Buna göre, kurlardaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığı gözlenirken, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam etmekte.

Erken indirim giyimdeki düşüşü durdurdu

Banka açıklamasında doğalgaza şubat ayında yapılan yüzde 17 ile 18 arasında yapılan indirimin TÜFE’yi yaklaşık 0.3 puan azaltacağı ve enerji fiyatlarının yıllık enflasyonundaki gerilemenin süreceği vurgulandı.
Sezon indirimlerinin erkene alınması nedeniyle belirgin bir düşüş gösteren giyim fiyatları, ocak ayında kısmi bir düzeltme yaptı.
Bu gelişme, ocak ayında temel enflasyon göstergelerini geçici olarak olumsuz etkiledi. Öte yandan, hizmet fiyatlarının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın beklendiği gibi belirginleşmesi, enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret etmekte. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Enerji ve gıda dışı enflasyon yükseldi

Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 1 puan artarak yüzde 4.74’e yükseldi. Bunda, giyim ve dayanıklı tüketim malları fiyat gelişmeleri belirleyici oldu. Giyim grubunda indirim sezonunun erken başlamasının etkisiyle geçmiş yıla kıyasla daha düşük oranda (yüzde 8,23) geriledi. Dayanıklı tüketim malları (altın hariç) yıllık enflasyonundaki yükseliş ise artış hızı yavaşlamakla birlikte sürdü. Bu arada işlenmemiş gıda fiyatları ocak ayında yüzde 3.47 artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8.41’e yükselmiştir. Bu artışta son dönemde yüksek oranlı artışlar gösteren sebze fiyatları etkili oldu. Önümüzdeki dönemde işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızındaki gerilemenin sürmesi bekleniyor...

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa