Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

18 Şubat 2009 Çarşamba

Kur spekülasyonu arka planda

Son bir haftada Güney Afrika'da başlayan ve ardından Güney Kore ve Doğu Avrupa ülkelerini de içerisine alan kur spekülasyonu sonrasında söz konusu ülke para birimlerinde yıllık değer kayıplarının oldukça dikkat çekici noktalara ulaştığını görüyoruz. Güney Kore Wonu %16, Rus Rublesi %23, Polonya Zlotysi %30, Macar Forinti %27değer kaybederken, Türk Lirası'nın %10 değer kaybettiği görülüyor.

Özgür YURTDAŞSEVEN / MERKEZ MENKUL

Dün Avrupa kaynaklı gelişmelerin yükselttiği dolar talebinin yeni güne başlarken, düne göre bir miktar baskısının azaldığını gözlemliyoruz. Dün 87.7 seviyelerinin test edildiği Dolar Endeksi'nde yeni günde işlemlerin 87.5 seviyesinde gerçekleştiği görülüyor. Gün içerisinde mevcut seviyelerden yeniden 87.7 seviyelerine yönelinmesi baskıların yeniden yükselmesine neden olabilir. Ancak öngörümüz birkaç işlem günü içerisinde söz konusu endekste yukarı yönlü baskıların zayıflaması, sonrasında geri çekilmenin yaşanması ve bu tablonun da önümüzdeki haftadan itibaren hisse ve emtia marketlerinde (altın hariç) risk alma iştahının sınırlı olarak yükselişine zemin alması.

ABD tarafında endeksler Kasım ayı dibine yaklaşırken, piyasaların umudu bugün Başkan Obama ve Hazine Bakanı Geithner'ın TSİ 19:15'te açıklayacakları konut kredisi kullanıcılarına yönelik plandan konut sektöründe rahatlama sağlayabilecek açıklamaların gelmesi. Bu paralelde vadeli endeksler mevcut tabloda Wall Street endekslerinin kritik seviyelerden tepki verebileceğine işaret ediyor.

Yeni gün işlemlerinde dolar talebindeki zayıflama ve Doğu Avrupa kaynaklı kur spekülasyonunun geri planda kalması yurtiçi piyasada baskıların azaldığı bir güne başlangıç yapılmasını sağlayabilir. Yatay bir açılış olmasını beklediğimiz İMKB'de günlük destek 23.700, 23.200; dirençler 24.200, 24.500. Dolar talebi ve vadeli ABD işlemlerinin destek ve dirençlere yönelimde etkin rol oynamasını bekliyoruz...

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa