Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

11 Şubat 2009 Çarşamba

Erdoğan’ın resti paraları Moskova’ya kaçırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “IMF’ye 8 milyar dolar olanborcumuzu öder, yolumuza devam ederiz” açıklaması yabancı yatırımcıların İMKB’den çıkıp Rus Borsası’na gitmesine neden oldu.

Ufuk KORCAN / VATAN

“IMF ile anlaşma olacak” beklentisiyle aldıkları hisseleri satan yabancı yatırımcılar, İMKB’yi yüzde 3.97 düşürdü. “Türkiye’de sat, Rusya’da al” diyen yabancılar, Moskova Borsası’nı yüzde 6 yükseltti. İMKB en çok düşen, Moskova en fazla artan borsa oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü “IMF’ye 8 milyar dolar borcumuz var öder, yola kendimiz devam ederiz” resti yabancı yatırımcıları korkuttu. Hükümetten gelen son açıklamalar, “IMF anlaşması zora girdi” yorumlarına neden olunca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) özellikle yabancı yatırımcıların yoğun satışlarıyla dün yüzde 3.97 düştü. İMKB’de satışa geçen yabancı yatırımcıların yeni adresi ise Rus Borsası oldu. Türkiye’den çıkan yabancıların yaptığı alımların da etkisiyle Moskova Borsası’nda RTS Endeksi yüzde 5.92 değer kazanarak son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı. İMKB dün tüm dünyada en çok değer kaybeden, Moskova Borsası ise en fazla değer kazanan borsa oldu. Sabah saatlerinde 1.6050 TL’den işlem gören dolar ise yeniden 1.63’e tırmandı.

Oysa dün Rusya ile ilgili gelen haberler hiç de iç açıcı değildi. Japon gazeteleri Rusya’da bankaların Moskova yönetiminden Avrupalı ve diğer yabancı bankalar ile 400 milyar dolara ulaşan kredilerin geri ödenmesinin ertelenmesini istediklerini yazdı. Ancak bu haberler Rus yetkililer tarafından “kısmen” yalanlandı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya ile ilgili yaptığı “buzları eriten” açıklamaları da krizden en ağır yarayı alan Rus Borsası’na ilgiyi artırdı.

‘IMF’yi merak etmeyin en idealine karar veririz’

DÜN TBMM’den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Siz, ’IMF ile görüşmelerde gelinen noktayı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e sorun’ dediniz. Kendisi Gaziantep’te, ulaşılamıyor. IMF ile görüşmelerde gelinen nokta ne?” sorusu üzerine Erdoğan, “Merak etmeyin. Gelinen nokta, en ideal olan neyse, biz ona karar vereceğiz” dedi.

FT: Anlaşma gecikiyor Türkiye fırsatı kaçırıyor

FINANCIAL Times gazetesi, IMF ile anlaşması için Türkiye üzerindeki baskıların yoğunlaştığını, gecikmenin Türkiye’nin kırılganlığını artırdığını yazdı. FT haberinde, “Gecikme, Türkiye’yi küresel bir bozulmaya veya kendi ekonomisindeki sorun sinyallerine kırılgan yapıyor. Analistler, 2009’da 15-30 milyar dolarlık finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor ve daha derin bir resesyonu veya liranın değer kaybını önlemek amacıyla IMF parasına ihtiyacı olacağını söylüyor” denildi. “IMF çapası olmadan Türkiye, enflasyonu ve faizleri kesin bir biçimde tek haneliye indirmek için ender bir şansı kaçırabilir” yorumunu da yapan gazeteye konuşan Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlı, “Hükümetin kredisi tükeniyor. İnsanlar, olanları 2 ay öncesine göre çok daha yakından izliyor” dedi...

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa