Hisse Senetleri ve Hisse Yorumları

22 Haziran 2009 Pazartesi

Bu kez 2.500 bankacı işsiz kaldı

Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, küresel ekonomik krizde yaklaşık 2 bin 500 banka çalışanın işsiz kaldığını belirtti.

Tiryakioğlu, bir etkinliğe katılmak üzere gittiği Adana'da gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya finans sektöründe büyük bir kriz olduğunu söyledi.

Dünyada finans sektöründeki kriz kadar Türkiye'de finans sektöründe kriz var denilemeyeceğini belirten Tiryakioğlu, Bu da 2001'deki krizde bazı bankaların kapatılmasının ardından geriye kalan bankalar için çok sıkı önlemler alınmış olmasından kaynaklanıyor dedi.
Bankaların çok kar etmesine karşın küresel ekonomik krizde yaklaşık 2 bin 500 banka çalışanının işsiz kaldığını ifade eden Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

2001'deki krizde 52 bin çalışan işsiz kalmıştı. Ama şu anda sektörde büyük ölçüde işçi kıyımı yok. Son 1 ayda bankacılık sektörü canlanmaya, hatta yavaş yavaş kriz öncesinde olduğu gibi şubeler açmaya, eleman almaya başladı. Şu anda sektörde çalışanlar açısından örgütlenme dışında kriz yok denilebilir.

Sektörde örgütlenme oranının yüzde 15-20 gibi çok düşük rakamlarda olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, sendikalı çalışanların yüzde 46'sının ise sendikalarına üye olduğunu bildirdi.

Sendikaların örgütlü olduğu bankalarda çalışanların maaşlarının 2 bin 800-3 bin 500 TL arasında olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, Sendikaların örgütlü olmadığı bankalarda belli kademedekilere yüksek maaş verirler. Müdür kademesinin altındaki çalışanlara ise asgari ücretin biraz üzerinde maaş veriyorlar diye konuştu.

TEŞMİL KARARI

Sendikalar Yasası'ndaki teşmil maddesinin örgütlü olmayan bankalarda uygulamak için Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkarttıklarını bildiren Tiryakioğlu, ancak Denizbank, Finansbank ve Fortisbank yönetiminin teşmil kararını uygulamaya yanaşmadığını iddia etti.

Banka yetkilileriyle uygulamaları için görüşmeler yapmasına karşın sonuç alamadığını ve konuyu uluslararası platforma taşıdığını belirten Tiryakioğlu, şöyle devam etti: Ancak bu 3 banka Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarmış olduğu kanun hükmündeki kararnameyi uygulamamakta ısrarlı. Hatta gazetelere ilan bile verip bu 3 bankanın TC kanunlarını uygulamadıklarını duyurdum. Avrupa'daki bankalarda sendikalaşma yoksa Türkiye'de de olmaz ama Avrupa'da varsa ki var, bunun Türkiye'de de aynen olması lazım. Avrupalı çalışanın demokratik hakları ne ise Türkiye'deki çalışanın da aynı olmalı.

ELEKTRONİK POSTAYLA HABERLEŞME YASAKLANDI

Yaklaşık 30 bin bankacıyı ilgilendiren teşmil kararını uygulamayan 3 bankanın, örgütlenmesinler diye çalışanların kendi aralarında elektronik postayla haberleşmesini yasakladığını öne süren Tiryakioğlu, şunları kaydetti: Bu bankalarda sendikanın baş harfini bile ağza almak yasak. Çalışanlar içinde bulundukları durumdan memnun olmamalarına karşın, bu işsizlik ortamında işlerini kaybetmekten korkuyorlar. Bundan dolayı da örgütlenme gibi bir çaba içine girmiyorlar.

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa